sobota, 8 lipca 2017

Sobotnie muffinki


Muffinki czekoladowo-miętowe

Składniki suche                                                                 Składniki mokre 
2 niepełne szklanki mąki                                                 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru trzcinowego                                       1/2 szklanki oleju           
2 łyżeczki proszku do pieczenia                                      3 łyżki śmietany  
szczypta soli                                                                    2 jajka
2 łyżki kakao   
posiekane listki z 5 gałązek mięty                                                                             
1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady  
                                                         

Składniki mokre wymieszać ze składnikami suchymi. Piec w temperaturze 190 stopni C około 20-30 min. 
(12 sztuk)

3 komentarze:

  1. Ja muszę w końcu wypróbować, któreś z Twoich sobotnich pyszności :) Bo zasadniczo mam dwa czy trzy swoje sprawdzone przepisy na muffinki...i tylko z nich korzystam, a wszystkie inne szerokim łukiem omijam...bo do mnie chyba nie przemawia idea zmieszać i już :) w sensie, że ja zawsze wszystko bym miksowała...mikserem miksowała w nieskończoność...a z muffinkami się to nie sprawdzi. A, że ja oporna baba jestem, to nie potrafię oprzec się zbytniemu mieszaniu...a potem się dziwię :)
    W tych moich przpisach to widocznie nie przeszkadza:)
    Ale ja spróbuję Twoich :) niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie się to właśnie baaardzo podoba, że tylko zmieszać i już, bez wyciągania miksera. Naprawdę się sprawdza :)

      Usuń
    2. Niby wiem ☺ i też bym się cieszyć ze szybko i pysznie powinna :) ...kiedyś dorosnę do prostoty wykonania :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i za miłe słówko :)